KAJ VEMO / Solve-X blog
Anja Simonič

Napredovanje varstva zasebnosti: GDPR do ZEKom-2

V digitalni dobi, kjer se spletna zasebnost sooča s stalnimi izzivi, je Generalna uredba o varstvu podatkov (GDPR) postavila temelje za obravnavo osebnih podatkov. GDPR je določila stroge zahteve za pridobivanje soglasij, obdelavo podatkov in krepitev pravic posameznikov, kar je podjetja prisililo, da so znova preučila svoje postopke ravnanja s podatki.

Kot vselej je dinamičen razvoj tehnologije zahteval dodatne regulative. Z novim Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in njegovo posodobljeno različico ZEKom-2, Slovenija uvaja strožji režim za uporabo piškotkov in podobnih sledilnih tehnologij.

Svež pogled na piškotke: Prehod od obveščanja do aktivnega soglasja

Novi zakoni dajejo poseben poudarek na “aktivno soglasje”. To pomeni, da ni več dovolj, da spletna mesta ponujajo zgolj informacije o piškotkih; uporabniki morajo sedaj jasno izraziti svoje soglasje, preden se katerikoli ne-nujni piškotek naloži na njihove naprave. Obdobje vnaprej označenih potrditvenih polj je končano – aktivno soglasje je nova norma.

Ta premik odraža sodbo Sodišča Evropske unije (CJEU) v primeru Planet49, ki še poudarja nujnost nedvoumnega, posebnega in informiranega soglasja uporabnikov.

Primer okenca za potrditev nastavitev piškotkov na spletni strani

Okno za potrditev nastavitev piškotkov

Kaj to pomeni za lastnike spletnih mest?

Lastniki spletnih mest se morajo zdaj spoprijeti z novim izzivom: kako zasnovati postopke pridobivanja soglasij, ki so transparentni, jasni in v celoti v skladu z novo zakonodajo. To vključuje razumevanje, katere piškotke njihova spletna mesta uporabljajo, kateri so nujni za delovanje in kako obiskovalce informirati o piškotkih, ki presegajo osnovno funkcionalnost.

Solve-X: Vaša rešitev za skladnost s piškotki

V Solve-X razumemo, da je lahko prilagajanje na nenehno spreminjajočo se zakonodajo zahtevno. Na podlagi tega ponujamo rešitev, ki poenostavlja proces pridobivanja soglasij in upravljanja piškotkov, hkrati pa zagotavlja skladnost z GDPR, ZEKom-1 in ZEKom-2.

Grafika s prikazom zaposlenih v podjetju Solve-X, ki gradijo spletno stran

Naša ekipa v pripravi spletnih rešitev

Zaključne misli

S prilagoditvijo spletnih strani najnovejšim zakonodajnim zahtevam se podjetjem odpira možnost, da ponovno ocenijo svoje strategije glede piškotkov in vključijo rešitve, ki krepijo zaupanje in transparentnost. Z našo platformo za upravljanje privolitev piškotkov si lahko zagotovite, da vaša spletna mesta ne le izpolnjujejo aktualne zahteve za varovanje zasebnosti, ampak to storijo brez ogrožanja kakovosti uporabniške izkušnje.

Deli naprej - ali pusti komentar!

OBDELAVA OSEBNIH PODATKOV

Soglašam z obdelavo osebnih podatkov, ki sem jih posredoval/a upravljavcu Solviks, programske rešitve in poslovno svetovanje, d.o.o., (Počehova 59i, 2000 Maribor, Slovenija, e-mail: info@solve-x.net) na tej spletni strani. 

Zavedam se in soglašam, da se osebni podatki, ki sem jih posredoval/a obdelujejo za namen:

  • trženja produktov in storitev;
  • pošiljanja informacij glede produktov, storitev in drugih dejavnosti.

Osebni podatki, ki jih Solviks obdeluje so ime in priimek ter elektronska pošta.

Pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov je privolitev posameznika po določbi točke (a)  prvega odstavka 6. člena Uredbe (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27.aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi Direktive 95/46/ES (v nadaljevanju GDPR).

Zavedam se, da bodo osebni podatki, ki sem jih posredoval/a Solviksu, obdelani v obsegu, ki je potreben za dosego zgoraj navedenih namenov.

Izjavljam tudi, da sem bil/a obveščen/a o pravicah glede varstva osebnih podatkov. To so:

  • pravica, da lahko kadarkoli prekličem soglasje za obdelavo osebnih podatkov in zahtevam izbris osebnih podatkov (7. člen in 17. člen GDPR);
  • pravica do informacij – pravica do informacije ali se obdelujejo moji osebni podatki (13. člen GDPR);
  • pravica do dostopa do osebnih podatkov – pravica do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki (15. Člen GDPR);
  • pravica, da se nepopolni, netočni ali nepravilni osebni podatki izbrišejo  (16. člen GDPR);
  • pravica, da se izbrišejo osebni podatki, ko niso več potrebni ali je njihova obdelava nezakonita (17. člen GDPR);
  • pravica, da lahko ugovarjam obdelavi osebnih podatkov za namene trženja ali iz razlogov, povezanih z mojim osebnim položajem (21. člen GDPR) ;
  • pravica, da v posebnih primerih zahtevam omejitev obdelave svojih osebnih podatkov (18. člen GDPR);
  • pravica prejeti svoje osebne podatke v strojno berljivi obliki in jih poslati drugemu upravljavcu (20. Člen GDPR);
  • pravica zahtevati, da odločitve, ki temeljijo na avtomatizirani obdelavi in so povezane z mano ali znatno vplivajo name ter temeljijo na mojih osebnih podatkih, sprejemajo fizične osebe in ne zgolj računalniki (22. Člen GDPR). V tem primeru imam tudi pravico do izražanja lastnega stališča in izpodbijanja odločitve.

Pritožbo lahko podate Informacijskemu pooblaščencu (Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, e-naslov: gp.ip@ip-rs.si telefon: 012309730, spletna stran: www.ip-rs.si)

Vse zahteve za varstvo osebnih podatkov in vprašanja v zvezi z varstvom osebnih podatkov lahko pošljete po elektronski pošti na naslov: vesna.brlic@solve-x.net ali info@solve-x.net.

Izjavljam, da sem to soglasje natančno prebral/a in se prostovoljno in nedvoumno strinjam z vsem navedenim. 

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
download udemy paid course for free
download karbonn firmware
Download Nulled WordPress Themes
online free course

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.